LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under representantskapsmøtet i LO i Folkets Hus tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

En bedre AFP-ordning topper LOs kravliste

pluss økt kjøpekraft og reise, kost og losji til utenlandske innleide arbeidstakere i Norge

NTB: Å tette hullene i dagens private AFP-ordning, pensjonsopptjening fra første krone og økt kjøpekraft til alle, er LOs hovedkrav i årets oppgjør.

LOs representantskap samlet seg tirsdag for å vedta organisasjonens krav i årets hovedoppgjør. Ifølge LO-sekretariatets innstilling er en bedre AFP-ordning i privat sektor blant de viktigste kravene i årets oppgjør.

– LO vil i tariffoppgjøret 2018 videreutvikle AFP i privat sektor ved tetting av hull for dem som faller fra og sikre nivået på ytelsene til sliterne. For å sikre oppslutningen om et organisert arbeidsliv må privat sektors AFP videreføres som avtalefestet ordning, heter det i kravutformingen.

Dagens AFP-ordning i privat sektor har flere mangler som LO vil utbedre gjennom vårens oppgjør. Ett av disse hullene gjør at én av fire faller ut av AFP-ordningen, blant annet ved jobbytte til en bedrift uten AFP, ved omorganisering, nedbemanning og konkurs. LO vil også at ny AFP i privat sektor skal samordnes med AFP i offentlig sektor.

Dessuten kreves et forlenget kompensasjonstillegg i AFP-ordningen for å sikre sliterne, og et eget tillegg ved tidligavgang for denne gruppen.

Videre vil LO ha pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsandeler og fra 13 år.

Det vil også komme krav om videre endringer i Industrioverenskomsten som sikrer at arbeidsgiver dekker utgifter til reise, kost og losji for arbeidstakere som sendes på oppdrag, samt økt kjøpekraft til alle i årets oppgjør.

For første gang på ti år vil LO også gå for et samordnet oppgjør, men samtidig åpner organisasjonen for såkalte forbundsvise tilpasninger.

(©NTB)

birgitte.iversen@ntb.no

Powered by Labrador CMS