Illustrasjonsfoto: Kaboompics.com

Offentlig sektor vil på Facebook

Morgenbladet: Er det trygt å legge statlige dokumenter i hendene på et selskap som er kjent for å misbruke informasjon?

Publisert

Siden Facebook lanserte Workplace i 2016, har kommunikasjonsplattformen rukket å få godt fotfeste i Norge. Tjenesten lar ansatte virksomheter kommunisere internt med hverandre, og fungerer i dag som et intranett for en rekke norske aktører. Selskaper som Telenor, DNB og REMA 1000 er blant de som har valgt å legge interkommunikasjonen i Facebooks hender. Nå velger også aktører innen offentlig sektor å gjøre det samme, skriver Morgenbladet.

Kommunene Oslo, Våler, Gjøvik og Asker er blant de som kan bekrefte at de bruker eller vurderer Workplace som sitt intranett I tillegg skal også flere etater, og deler av staten befinne seg på Facebooks kundeliste.

På denne måten blir dokumenter og samtaler fra det offentlige Norge overlatt til Facebook, og lagret på servere I Sverige USA. Flere er skeptiske til at Facebook skal være i besittelse av denne typen informasjon. For selv om Workplace ikke skiller seg særlig fra lignende tjenester, er ikke Facebook som resten av konkurrentene. Advokat Jon Wessel-Aas, peker blant annet på at mens aktører som Microsoft tjener penger på produktene de leverer, baserer Facebook sin inntekt på å selge informasjon om sine brukere.

Det finnes imidlertid forskjeller mellom Facebook og Workplace som får sistnevnte til å fremstå som et tryggere sted å lagre informasjon. I motsetning til Facebook, er Workplace en betalingstjeneste, og inneholder ikke målrettet reklame. Workplace kommer også med en egen avtale, som spesifiserer hva Facebook kan gjøre med brukernes informasjon.

Denne avtalen er imidlertid ingen garanti for sikkerhet, skriver Datatilsynet på sine nettsider. Datatilsynet mener flere av punktene i Facebooks avtale er uklare, og ikke gir noe klart uttrykk for hvordan informasjonen som samles inn vil bli brukt. De understreker viktigheten av at alle virksomheter som skal bruke Workplace, må forhandle seg fremt til tydelige rammer for Facebooks rolle som leverandør.

Ifølge Morgenbladet, inneholder også avtalen en klausul, som sier at vilkårene Facebook og virksomheten kommer frem til, skal holdes hemmelig. Dette betyr at hver enkelt offentlig organ må gjennom de samme omfattende forhandlingene for å sikre tilstrekkelige vilkår. Oslo Kommune forteller at de brukte omlag 100 timer på å forhandle frem en avtale, mens Utdanningsdirektoratet endte med å velge bort Workplace fordi forhandlingene ville bli for omfattende.

Samtidig er en lang rekke aktører, både offentlige og private, villige til å gjennomgå forhandlingene, og overlate verdifull informasjon til Facebook. Så gjenstår det å se hvordan Facebook håndtere å ha makt over nok et aspekt ved livene våre.

Powered by Labrador CMS