Administrerende direktør i NHO Service, Anne Cecilie Kaltenborn. Foto: NHO Service

NHO ønsker godkjenningsordning for bemannings-selskapene

LO Fellesforbundet: "Det er som å sminke liket"

Publisert Sist oppdatert

Anne-Cecilie Kaltenborn, adm.dir i NHO Service ønsker nå at bemanningsselskapene skal få samme godkjenningsordning som renholdsbedriftene, meldte Aftenposten 9.2.2019. Ordningen bør ifølge henne skje i Arbeidstilsynet. Forslaget møter bare et fnys hos Fellesforbundet i LO: - det er som å sminke liket, hevder Steinar Krogstad.

Bemanningsselskaper er det vi kalte vikarbyråer før, som leier inn arbeidstakere på korttidsoppdrag. For bedriftene er dette lovlig bare dersom midlertidig ansettelse er lovlig i samme stilling, eller dersom en fagforening har godkjent innleien.

Bakgrunnen for Kaltenborns utspill er trolig den store motstanden som nå bygger seg opp på politisk hold mot bemanningsselskapene. Partiene AP, Rødt, SV og Senterpartiet har alle sine varianter av forslag for å begrense bemanningsbransjen og Arbeids- og sosialdepartementet har et notat om bransjen ute på høring. Her foreslår de makskvoter på ti eller femten prosent innleide arbeidstakere per arbeidsplass. Fellesforbundet, den sterkeste parten i denne diskusjonen på arbeidstakersiden, er negative til regjeringens forslag og mener de ikke går langt nok. Fellesforbundet vil på sin side forby bemanning i bygg, noe som er gjort i Tyskland.

Det er vanskelig å anslå omfanget av innleie. I bygg og anlegg på landsbasis utfører innleide fra bemanningsforetak 8-11 prosent av alle håndverkerårsverkene, ifølge en Fafo-rapport av (Nergaard 2017). I bygg og anlegg i Oslo og Akershus utfører innleide fra bemanningsforetak 14-18 prosent av alle håndverkerårsverkene. Fafos anslag for byggenæringen i Oslo-området er lavere enn det som framkom i de lokale fagforeningenes egen kartlegging våren 2017 (Elstad og Ullmann, Fellesforbundet 2017). Deres undersøkelse viste at 35 prosent av arbeidstakerne på de store byggeplassene i Oslo var innleide. Temaet innleie seiler opp som et av de mest omstridte innen arbeidslivsfeltet.

Fellesforbundet fnyser bare av forslaget fra lederen i NHO Service. De ønsker dels et rent forbud mot bransjen i utsatte områder (bygg) og dels at vilkårene for innleie skal bli en del av tariffavtalene. Da vil fagforeningen få streikerett på spørsmål som gjelder innleie, noe som vil være en stor strategisk fordel for dem.

-Dette er som å sminke liket, sier nestleder Steinar Krogstad til Aftenposten i en kommentar til Kaltenborns forslag. Kommentaren viser hvor langt partene står fra hverandre i synet på bemaningsbransjen. Mens arbeidsgiverne hender at bransjen er et positivt tilskudd i arbeidsmarkedet, og at målet er å luke ut de «useriøse» som det heter, mener fagbevegelsen at hele forretningsmodellen innleie er uheldig for det seriøse arbeidslivet. Siste ord er garantert ikke sagt, hverken mellom partene eller fra de politiske partiene.

Powered by Labrador CMS