Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Personlige trenere føler seg eid av treningssenteret

Personlige trenere forplikter seg til å jobbe heltid på treningssenteret, uten garantert inntekt.

Publisert Sist oppdatert

- Treningssentrene eier deg, sier Kristin Rosebø. I 2013 hoppet den 38 år gamle personlige treneren av Elixia-karusellen, rett før de fusjonerte med Sats, etter over 13 år i bransjen fikk hun nok.

- Leveransepresset treningssentrene setter er helt urimelige, forklarer hun.

- De forventer at du skal jobbe fulltid, men gjør svært lite for å hjelpe deg med å fylle timer. Man bruker enormt med tid og krefter til å bygge opp nettverk. Å jobbe 100 prosent som personlig trener er krevende.

Arbeidsnytt har snakket med personlige trenere ved ulike treningssentre, som mener at PTer er en grovt utnyttet yrkesgruppe. Arbeidskontrakten de skriver under på lokker gjerne med frynsegoder som gratis medlemskap og rabatter gjennom leverandører. Men lønn kan sentrene ikke garantere. De personlige trenerne lønnes per PT-time, timer som de selv må sørge for å fylle. Kundene må de finne selv, forteller de.

Urimelige krav

- De kaller det fulltidsstilling men betaler null grunnlønn, skal man kunne få en anstendig lønn må man ha bortimot 100 timer i måneden, det er det de færreste som klarer, sier en PT Arbeidsnytt har snakket med, men som ikke ønsker å stå frem med navn og bilde av hensyn til nåværende arbeidsgiver. Hun jobber i dag som fast ansatt ved et mindre treningssenter i Oslo. Også utenfor de store kjedene er arbeidskontraktene rigide.

Selv om senteret ikke kan garantere for lønn eller mange nok arbeidstimer, er hun kontraktsbundet til å jobbe kun for treningssenteret.

- Det er ikke lov å ta lønnet arbeid andre steder. Det gjelder ikke bare for konkurrerende bedrifter, men generelt. Det betyr i praksis at jeg ikke kan sitte i kassa på Kiwi hvis jeg ikke klarer å skaffe nok PT-timer til at jeg kan leve av det, forteller PTen. Også hun mener bransjen setter urimelige krav.

Uforutsigbarheten mange PTer lever med er stor. Avbestillinger er også en risiko som PTene må ta på sin kappe, avbestiller kunden 24 timer i forkant er det PTene som mister inntekten.

- Og avbestille gjør kunden ofte. Man kan ha fem timer en dag og sitte igjen med en, på grunn av avbestillinger dagen i forveien. Da har man ingen mulighet til å fylle opp dagen, og sitter igjen med en time den dagen. Dessuten er det et svært ustabilt yrke i forhold til sesong. En jevn inntekt blir umulig til tross for at man er fast ansatt.

I dag finnes 1129 treningssentre i Norge, ifølge Virke Trenings kartlegging av bransjen i 2017. Kjedene tar en stadig større del av disse. Nesten halvparten av sentrene er organisert i kjeder. Det er også kjedene som står for den sterkeste veksten. Etter tunge år med røde tall gikk treningsgiganten Sats Elixia med 165 millioner i overskudd i 2017. Og tilbudet som er med på å sanke høy inntjening er nettopp private trenere. I fjor solgte PTene i Sats Elixia for over 228 millioner kroner, en økning på 17 prosent fra året før, ifølge Aftenposten.

Les også: Britisk forskning sammenlikner arbeidsforhold for PT-er med middelalderen

Rovdrift

- Jeg har vært med i utviklingen fra da PT var noe nytt og uprøvd til leveransepresset vi ser i dag, forteller Kristin Rosebø.

Hun banket på døra til treningskjeden i en tid da personlig trener ble regnet som et luksusgode de færreste hadde råd til, men de lot henne få sjansen.

Lenge var hun med på å forme sin egen stilling og opplevde stor frihet og fleksibilitet, kunne ta seg god tid med kundene og levere kvalitet, men så opplevde hun at rammene ble trangere og trangere.

I dag driver Kristin Rosebø Kreativ Trening AS, som tilbyr personlig trening, bootcamper og treningsrådgivning til både enkeltpersoner, grupper og bedrifter. Nå ønsker hun også å nå de som sjelden setter bena i et treningssenter med konseptet Trening UTE. Dette er et konsept som også ønsker å samarbeide med folk som gjerne har en annen hovedinntekt, men som i tillegg kunne tenke seg å tilby trening ute. Foto: Erlend Haugen, fra boka "TREN UTE".

Atle Arntzen, PT manager i Sats Elixia, avviser at kjeden utsetter de ansatte for et urimelig press.

- Vi kjenner ikke oss igjen i denne beskrivelsen. Våre krav til PT-timer tilsvarer fire og en halv time om dagen. I tillegg kommer før- og etterarbeid. Vi er klar over at det ligger mye ulønnet arbeid mellom disse timene, derfor er også lønnen uforholdsmessig høy, sier Arntzen.

Atle Arntzen, PT-manager i Sats Elixia. Foto: Privat

Han understreker at de personlige trenerne er fullt klar over at de ikke får noen grunnlønn når de signerer kontrakten.

- Vi bruker således mye ressurser på å hjelpe PTene våre med å lykkes, i form av individuell oppfølging samt diverse kurs og generell faglig oppdatering gjennom vårt Academy, legger Arntzen til.

- Men dette er et tøft yrke. Hvis kunden ikke liker deg, vil han heller ikke betale penger for timene dine. Og når ting ikke går som du ønsker er en vanlig forsvarsmekanisme at du begynner å skylde på andre ting enn deg selv. Men svært mange personlig trenere gjør det faktisk veldig bra.

Betaler «husleie»

Timelønnen PTene får avhenger av ansiennitet, som måles i utdannelse og antall gjennomførte PT-timer. Trenere på nivå 1 i Sats-Elixia, har for eksempel en timelønn på ca 230 kroner i timen. For å kunne avansere til nivå 2 må treneren gjennomføre 300 PT-timer. For å bli godkjent trener på nivå 3 og 4 med en timelønn på rundt 550 kroner må man ha gjennomført henholdsvis 2500 og 4500 PT-timer. Også andre treningssentre Arbeidsnytt har vært i kontakt med, deriblant Evo Fitness, lønner PTene etter nivå. Heller ikke hos Evo får PTene grunnlønn.

Produkt og salgsdirektør i Evo, Henning Holm. Foto: Evo Ftiness.

- PT er et provisjonsbasert yrke, og man tjener kun penger direkte fra kunden. For å lykkes som PT må du derfor jobbe deg opp en kundemasse, forklarer Henning Holm, produkt og salgsdirektør i Evo.

I Evo får PTene hele beløpet kunden betaler for timen i lønn. Som for en personlig trener på nivå 1 utgjør 560 kroner timen.

- Men de betaler derimot en husleie på 2800 kroner hver måned for å praktisere hos oss.

Ønsker dedikerte trenere

PT Kristin Rosebø tror at sentrene ville vært mer tjent med at PTene jobbet deltid.

- Mange sitter med høyere utdannelser, for eksempel innenfor helse og ernæring, men får ikke brukt kompetansen sin fordi sentrene eier dem og forhindrer dem i å jobbe variert, sier Rosebø, som har bachelor fra Norges Idrettshøgskole og er etterutdannet i coaching og livslæring ved Høgskolen i Oslo.

PT Kristin Rosebø tror kompetansen ved sentrene vil falle som følge av at det er lite lukrativt for de mest kompetente trenerne å jobbe der. Foto: Erlend Haugen, fra boka "TREN UTE".

Da hun var i Elixia, ønsket hun å jobbe forebyggende, bistå med lavterskelkonsepter for målgrupper som ikke finner veien til et treningssenter, og tilbød via eget foretak utetrening i skogen i sitt eget nærområde. Men treningskjeden krevde at utetreningen hun hadde tatt initiativ til skulle være i regi av Elixia, til tross for at den foregikk i en annen kommune.

- At deres personlige trenere har jobber ved siden av gjør dem ikke til dårligere eller mindre dedikerte trenere, mener Kristin. - I dag handler PT-yrket dessverre mye om salg. Faren er da at kvantitet settes foran kvalitet.

Det er Atle Arntzen i Sats Elixia uenig i.

- PTene kan ikke ha andre arbeidsgivere dersom dette ikke er godkjent av oss på forhånd. Det er selvsagt at de ikke kan jobbe for en konkurrerende virksomhet, sier han.

- De har blitt ansatt under en forutsetning om at de ønsker å lykkes, og å levere et visst antall timer. Hvis de ikke klarer å nå sine mål og økonomien ikke strekker til, må vi ta en diskusjon rundt dette.

- Betyr det at man kan spe på inntekten med for eksempel en barnehageassistentjobb?

- Det vil vi mest sannsynlig ikke godkjenne. Da brytes forutsetningene for denne arbeidsavtalen. Et suksesskriterium er at de har fokus hos oss.

Tillater utetrening

Landets største lavpris senterkjede, Fresh Fitness, har ingen faste ansatte personlige trenere forklarer PT-manager ved Fresh Fitness, Margot Jacobsen. Alle er selvstendige næringsdrivende med franchiseavtaler på 12 måneder.

Timelønnen avklares også etter nivå, som utgjør ca 400 til 700 kroner timen, etter at senteret har tatt 25 prosent av PTens omsetning. Senteret krever at PTene leverer et minimum på 25 timer i uken, men tillater at treneren kan drive egen virksomhet ved siden av.

- PT skal først og fremst jobbe for å bidra til å få flere medlemmer inn i kjeden, men i tilfeller der PT kunde ikke har tilgang til et senter, kan de tilby disse kundene nettcoaching via sitt eget firma. Det gjelder også for trening av mindre grupper og individer som eksempelvis kun ønsker utetrening.

Les også: Britisk forskning sammenlikner arbeidsforhold for PT-er med middelalderen

Powered by Labrador CMS