Sa opp folk fordi de var syke. Vant.
Rettsutvikling om sykefravær? Nye dommer i lagmannsretten.
hI fjor var det hele fire saker i lagmannsretten der arbeidsgiver vant fram med oppsigelse på grunn av sykdom, skriver Finansavisen 21. februar. Alle sakene gjaldt arbeidstakere som hadde hatt omfattende sykefravær over mange år. Arbeidsgiver i samtlige saker hadde gjort alt etter boka, altså forsøkt både omplassering og tilrettelegging for å få arbeidstakeren mer stabilt tilbake i jobb.
Mange tror det er umulig å si opp folk fordi de er syke. Det er feil, men reglene er strenge for hvordan man skal gå fram. De første tolv månedene av sykefraværet er det forbudt å si opp på grunn av sykdom, men lov å si opp av andre grunner, for eksempel nedbemanning der sykemeldte også blir omfattet. Etter verneperioden på tolv måneder er det lov å si opp på grunn av sykefraværet, men arbeidsgiver skal ha saklig grunn. Og saklig betyr i praksis oftest at arbeidsgiver har fulgt alle regler om tilrettelegging, og at det har negative konsekvenser for virksomheten å fortsette arbeidsforholdet.
De to advokatene Anniken Astrup og Eva-Marie Stryker forklarer reglene i Finansavisen. - Det vi ser i disse dommene, er at retten, muligens i større grad enn tidligere, ser hen til hvilke utfordringer og belastninger det medfører for andre arbeidstakere når en ansatt til stadighet er syk, sier Eva-Marie Stryker, som er partner i advokatfirmaet Føyen Thorkildsen.
Vi i Arbeidsnytt tror det er en generell holdningsendring i samfunnet som nå også treffer domstolene. De siste årene har arbeidsgiverne fått større og større plikter med hensyn til oppfølging av sykemeldte. Et sted går grensen for hva man med rimelighet kan forlange at arbeidsgiver skal ta ansvaret for. Den grensen trekkes altså av lagmannsretten i 2017, og i hele fire ulike avgjørelser. Også Nettavisen omtaler saken fra Finansavisen i dag.