Statsbudsjettet og restaurantbransjen: Sursøte reaksjoner på tips-forslag
-Høyreanarkisten i meg synes forslaget er irriterende. Sosialistpunkeren i meg synes det er bra, sier stjernekokk Christopher Haatuft.
rI forslaget til statsbudsjettet for 2019 er det lagt opp til at tips til ansatte skal innrapporteres på lik linje med vanlig lønn. Det betyr at ansatte må betale skatt av tips, noe de uansett skal gjøre, men også at bedriften får økte utgifter til arbeidsgiveravgift, pensjonsopptjening og feriepenger.
-Blir dyrere å drive
Christopher Haatuft, som driver gourmetrestauranten Lysverket i Bergen, synes at regjeringens forslag har både positive og negative sider.
-Den stereotypiske og sytete restaurantøren i meg synes det er helt jævlig å betale mer. Men som arbeidsgiver er det bra at de ansatte får tips registrert som lønn, som tips egentlig er. Det gir jo en bedre langsiktighet for kokker og servitør, med økt pensjonspoeng, sier Haatuft.
Han tror ikke at de nye reglene vil bety mer arbeid for bedriften.
-Vi gjør alt elektronisk, så det blir ikke store forskjellen. Kontant tips finnes nesten ikke lenger. Det dustete er at vi ikke har kontroll over hva gjestene gir i tips. Da blir det litt snålt at vi skal betale avgift på det. Akkurat den biten høres ikke helt gjennomtenkt ut, sier den profilerte kokken.
Reaksjoner i kø
-Regjeringen mener arbeidstakerne bør få samme rettigheter til sykepenger og pensjon fra folketrygden, uansett om de får betalt i form at tips eller ordinær lønn, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding.
Forslaget har skapt mange reaksjoner. Mang en restauranteier har rykket ut og sagt at det nå blir både dyrere og mer arbeidskrevende å drive.
NHO Reiseliv-leder Kristin Krohn Devold reagerer på at arbeidsgiver blir satt til å administrere en gave fra gjest til ansatt, og at dette blir en kraftig arbeidsøkning. Reiselivsorganisasjonen mener at forslaget vil gi “til dels store og alvorlige økonomiske konsekvenser for næringen”. I en pressemelding skriver Krohn Devold at mange bedrifter i bransjen har så små marginer at bedrifter kan måtte ta av tipsen for å betale de økte kostnader. Som igjen vil gjøre at den ansatte taper penger på den nye regelen.
Espen Øren, som er økonomirådgiver i HR-selskapet Infotjenester, sier til NTB at arbeidsgivere kan komme til å nekte ansatte å ta imot tips - nettopp for å slippe kostnaden med arbeidsgiveravgift.
- Ikke bra for rekrutteringen
På Lysverkets kjøkken i Bergen ser Haatuft at forslaget vil gi bransjen nye utfordringer.
-Det blir dyrere og dermed vanskeligere å drive restaurant. Det vil også være negativt for rekrutteringen til bransjen, som er noe vi sliter med. Tips har vært en gulrot, litt penger i lommen. Sånn sett blir forslaget enda grunn mindre til å holde på med dette.
-Er tips naturlig i Norge i 2018, der ansatte skal ha tarifflønn?
-Ja. Alle vet at det er relativt lave lønninger i bransjen, og at restaurantene ikke tjener mye. Tips er en enkel og etablert måte å vise takknemlighet på, sier Christopher Haatuft før han går i gang med å preparere kveldens matopplevelser på Lysverket.