Veinero hadde en periode ansvar for søppeltømmingen i Oslo. Bildet er fra 2016. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix
Veinero hadde en periode ansvar for søppeltømmingen i Oslo. Bildet er fra 2016. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

Tidligere Veireno-leder tiltalt for grove brudd på arbeidsmiljøloven

"Særdeles skjerpende omstendigheter" ifølge tiltalen, forelegg på 5,3 millioner kroner

NTB: Johnny Enger, tidligere leder i avfallsselskapet Veireno er tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven. VT-gruppen, som eide Veireno, får et forelegg på 5,3 millioner kroner.

Dagbladet avslørte i februar i fjor over 2.000 brudd og avvik fra arbeidsmiljøloven, og Veireno ble anmeldt av Arbeidstilsynet. Ifølge tiltalen skal Enger ha brutt loven på en rekke punkter under «særdeles skjerpende omstendigheter.»

– Vi har basert etterforskningen på anmeldelser fra Arbeidstilsynet i Oslo og Vestfold. Underveis har vi avhørt nøkkelpersoner, både arbeidere i selskapet og mistenkte, sier politiadvokat Daniel Sollie i Øst politidistrikt til avisen.

Tiltalen er på ti punkter og omhandler en rekke brudd på overtidsbestemmelse, hviletid og HMS-arbeid for de ansatte i selskapet.

Oslo kommune overtok søppelhåndteringen selv i februar 2017, og Veireno AS gikk konkurs senere på våren. Enger er styreleder i eierselskapet, VT-gruppen, som er ilagt et forelegg på 5,3 millioner kroner. Politiet har fulgt pengestrømmen og holder eierselskapet ansvarlig.

– Det er underveis tatt utbytte fra Veireno AS til eieren, VT-gruppen AS, på flere millioner kroner. Det har også vært med i helhetsvurderingen av botens størrelse, opplyser Sollie.

Ifølge Engers forsvarer, advokat Christian Lundin, er klienten hans uenig i grunnlaget for tiltalen og forelegget.

– Vi vil komme tilbake med detaljer senere, når vi har fått gjennomgått dokumentene i saken, sier Lundin.

[email protected]tb.no