Kunsten å ikke sjekke Facebook
Hjernen vår elsker distraksjoner. Enkle strategier lar oss ta kontroll over konsentrasjonen, skriver forfatter Chris Bailey.
En gang i tiden var det å la seg distrahere en forutsetning for å overleve. Hvis noe truende nærmet seg, måtte vi være i stand til å skifte fokus, og unnslippe faren så fort som mulig. Hjernen vår fungerer faktisk slik at den belønner oss hver gang vi flytter oppmerksomheten over på noe nytt.
Faren for å bli spist levende er i dag betydelig mindre. Belønningen for å la seg distrahere er derimot uforandret. Med ville dyr på god avstand, retter vi nå oppmerksomheten mot Facebook og andre distraksjoner, på en underbevisst jakt etter dopamin, skriver produktivitets-konsulent og forfatter Chris Bailey.
I artikkelen 4 Strategies for Overcoming Distraction, publisert i Harvard Business Review, skriver Bailey om hvordan vi unngå distraksjoner i arbeidstiden. På bakgrunn av flere hundre studier, intervjuer med fagpersoner, og egne eksperimenter, presenterer han fire måter å ta kontrollen over egen konsentrasjon.
Skap en distraksjonsfri rutine: For å legge til rette for dyp og langvarig konsentrasjon, kan man starte med å fjerne så mange distraksjoner som mulig. Dette kan for eksempel være å legge fra seg mobilen i et annet rom, bruke høretelefoner for å stenge ute støy, eller laste ned en såkalt distraction blocker til PC og mobil.
Sett tre daglige intensjoner: Jo tydeligere intensjoner vi jobber ut ifra, desto enklere er det å fokusere på det som faktisk er viktig. En nyttig verktøy kan derfor være å lage en liste over de tre viktigste oppgavene du skal fullføre i løpet av dagen. Andre gjøremål havner på en egen liste. Dette gjør det enklere å prioritere de viktigste oppgavene fremfor de av mindre betydning.
Gi deg selv mer og vanskeligere oppgaver: Ofte lar vi oss distrahere rett og slett fordi vi vet at vi har råd til det. Små arbeidsmengder og enkle oppgaver gjør at oppmerksomheten lettere flytter seg over mot andre, mer fornøyelige ting. Mye og krevende arbeid derimot, gjør oss skjerpet og konsentrert. En måte å bekjempe distraksjoner er derfor å påta seg vanskeligere oppgaver og større arbeidsmengder.
Sett egne tidsfrister: Hjernen vår lar seg distrahere i et forsøk på å oppdage farer. Når den først oppdager en fare, er den en mester på å fokusere. Derfor kan vi øke konsentrasjonen ved å gjøre arbeidet mer "farlig".
En måte å gjøre dette er å gi oss selv en tidsfrist. Når hjernen vår får beskjed om at situasjonen haster, vil den gjøre det den kan for å løse den kjappest mulig. Dette innebærer blant annet å stenge ute distraksjoner.
Det er lite vi kan gjøre med måten hjernen vår er konstruert. Men om vi er i stand til å eliminere distraksjoner, jobbe ut ifra klare intensjoner, og utfordre oss selv, kan vi enklere ta kontroll over vår egen konsentrasjon.