Illustrasjonsfoto uten sammenheng med den omtalte saken. Oseberg feltsenter. Foto: Statoil

Sendte penisbilde. Mistet jobben.

Ørjasæter om sextrakassering: Konsekvenser for liv og helse

Publisert Sist oppdatert

En 40 år gammel plattformarbeider foreslår stadig sex overfor unge jenter. Statoil reagerer kontant og korrekt. Her har åpenbart de politiske partiene noe å lære.

Hva er egentlig seksuell trakassering? Hvis du som mann føler deg usikker så kan du senke skuldrene ved lesing av en dom fra november i fjor i Sogn og Fjordane tingrett. Det skal faktisk en del til for at du skal miste jobben. Her følger et referat.

En mann på 40 år hadde jobbet over ti år på samme plattform, yrke er ikke oppgitt i dommen men han hadde ikke en ledende stilling. På plattformene jobber de 12 timer i døgnet, fritiden tilbringes i fellesrom eller på egen lugar.

Lugardøren skal aldri låses, av sikkerhetshensyn. Det er altså en nødvendig del jobben at folk må føle seg trygge nok på kolleger til å kunne legge seg å sove, eller ta seg en dusj, i en ulåst lugar. Det er et vesentlig element å ha i bakhodet for å forstå situasjonen.

En 18-årig lærling fikk på sin andre tur ut på plattform flere meldinger på chat av mannen, tilsynelatende uskyldige om det var «kjedelig å være alene en fredagskveld» og om det var trist å måtte «sove alene». Hun syntes det var ubehagelig, men hadde samtidig respekt for mannen og foretok seg ingenting.

Så, etter at hun hadde fylt 19 år, mottok hun et bilde av mannens penis, tatt fra magen og ned. Hun var da på land og satt sammen med søsteren sin, og kastet telefonen fra seg fordi hun syntes det var så ekkelt. På neste tur ut begynte hun å låse lugaren, i strid med sikkerhetsforskriftene. Hun sa også fra til verneombudet om situasjonen.

Dermed gjorde verneombudet det helt korrekte, sa fra til mannens sjef på plattformen og det ble innkalt til møter med alle berørte parter. Slik viser denne dommen at i norsk næringsliv fungerer systemene bedre enn i det politiske liv, der man innkaller til møter flere år etter at hendelsen skal ha skjedd. Mannen ble sagt opp.

Han saksøkte Statoil, som på sin side fikk medhold i at han ikke fikk stå i stilling mens partene ventet på dom. Dommen var både svært kort og svært klar, denne oppsigelsen var saklig. Jenta hadde grunn til å låse lugaren sin. Mannen hadde skapt en situasjon som var i direkte strid med HMS-bestemmelsene. Og menn flest kan sende skuldrene fordi de færreste av dem sender penis-bilder til 22 år yngre kolleger.

Men fra et kollegasynspunkt er dette en interessant dom. Det var nemlig ikke mindre enn tre andre kvinner som hadde opplevd liknende meldinger fra mannen. Han spurte om ville lage barn med ham, om de hadde lyst på «kveldskos», skrev at han gjerne kunne dusje sammen med dem etc etc.

Han sendte bare disse meldingene sporadisk, og fra minst en av disse voksne kvinnene ble det oppfattet som uskyldige guttestreker.

Dette gir meg personlig en ettertanke: Ved å ikke si fra om slike meldinger utsetter man yngre kvinner, ferskere i jobben og mer sårbare, for en potensielt trakasserende atferd. Det som tolkes som ufarlige tåpeligheter for en voksen dame som er trygg i jobben sin, framstår som ren trakassering for en nytilsatt 18-åring.

Men modus operandi var jo den samme hele veien. Og det var denne atferden som ikke ble stoppet, og som toppet seg med bilde av en (trolig) erigert penis, noe også de voksne kvinnene trolig ville varslet videre om.

Moralen for menn er: Du kan miste jobben for å oppføre deg som denne fyren. Moralen for kvinner er: Ta ansvar og si fra om dårlig oppførsel, selv om du personlig gir fullstendig blanke i dumme guttestreker.

Referanse: TSOFT-2017-93131

Powered by Labrador CMS