Ansattevalgte i styrene: Kjenner virkeligheten bak fasaden
Balanserer bildet ledelsen gir av virksomheten
Når ledelsen i et selskap møter styret sitt, ønsker de gjerne å presentere et positivt bilde. Er det en for blankpolert fasade som vises frem, kan de ansatte i styret være de beste til å nyansere.
- De ansatte som sitter i styrene, er ofte godt egnet til å balansere det bildet ledelsen gir av virksomheten, sier partner Eli Moe-Helgesen i PWC Norge.
Hun mener det ikke er uvanlig at administrasjonen forsøker å gi styret et så positivt inntrykk av virksomheten som mulig.
De ansatte i styret har annen kunnskap
- Det kan være et polert bilde som presenteres, og det kan være vanskelig for et styre å trenge inn i informasjonen. De ansatte i styret sitter med en annen kunnskap enn de øvrige styremedlemmene og kan bidra til dypere forståelse. Nettopp det at de ansatte er representert i styret, kan på den annen side også bidra til at ledelsen tenker seg om før de blankpolerer for mye, sier hun.
I to tidligere artikler har Arbeidsnytt sett på ordningen med ansattevalgte styremedlemmer.
Les også: De ansattevalgte styremedlemmene: Hvorfor blir det færre av dem?
Les også: Motstridene syn på ansattevalgtes rolle i styrene
De ansattes rett til å kreve medlemmer i selskapets styre er lite omstridt i dag, likevel dukker det fort opp kommentarer om A- og B-lag i styrerommene og om ansattevalgte styremedlemmer «mellom barken og veden».
Ansatte som har styreerfaring fra virksomheten de jobber i, kan selv ofte fortelle om et tøft møte med styrerollen.
Du må takle irritasjon fra ledelsen
- Det var ekstremt skremmende å tre inn i styret som ansattevalgt styremedlem, forteller Knut Dyre Haug. Han har lang erfaring som tidligere ansattevalgt styremedlem i Storebrand og mener han har mange med seg når han sier at det er en krevende rolle å gå inn i.
- I styrerommet møter du andre som har rå bakgrunn, fra konsernledelser rundt om eller som har lang styreerfaring fra før, sier han.
Samtidig understreker han at han sitter igjen med en positiv oppfatning av tiden i styret og bekrefter at hans oppfatning er at de ansatte i styret har en viktig oppgave.
- Når en sak presenteres for styret på en måte du ikke kjenner igjen fra din egen hverdag, må du som styremedlem forsøke å bidra til bedre forståelse. Det er en balansegang du da må gå, og du kan ikke bruke styrerommet til å ta omkamper med ledelsen. På den annen side må du som ansattevalgt styremedlem også kunne takle irritasjon fra ledelsens side, sier Knut Dyre Haug.
Les også: De ansattevalgte styremedlemmene: Hvorfor blir det færre av dem?
Les også: Motstridene syn på ansattevalgtes rolle i styrene