Byer som vinner og byer som taper: New York blir en av vinnerne i fremtidens arbeidsmarked. Foto: Jörg Schubert/Flickr/CreativeCommons

MIT-konferanse: Teknologi gir større forskjeller mellom folk

USA: Storbyene er vinnerne, småbyene taper ved AI og roboter

Publisert

Hvor sårbare er vestlige økonomer i møte med kunstig intelligens og roboter? Fremtidens arbeidsmarked var tema på Massachusetts institute of Technologys konferanse 4. og 5. juni 2018: MIT technology review EMtech.

«Hovedinntrykket etter konferansen er at AI (artificial intelligence) og roboter vil føre til større forskjeller mellom folk og større geografiske forskjeller», sier Helene Sætersdal, leder for Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania. «Den største generelle bekymringen er at færre vil eie og at makten vil ligge hos de få. Det er problemstillinger vi også kjenner fra norsk debatt».

Det mest interessante innlegget, mener Sætersdal, var det syreren lyad Rahwan som sto for (se foredraget til Rahwan her).

Forskningen hans, som er publisert som konferansepaper, har forsøkt å klassifisere ferdigheter mot hvilke behov den nye industrien vil ha behov for. Dette setter han så inn i et geografisk kart over USA. Småbyene vil bli sterkt endret som følge av AI og roboter, mener Rahwan, mens de store byene ikke vil bli tilsvarende berørt. I storbyene er nemlig arbeidsmarkedet dominert av folk med høy kompetanse som ikke så lett kan erstattes av AI eller roboter. Og dersom de rammes, vil de lett kunne finne nye jobber i samme område.

«Rahwans analyse gir nye perspektiver», sier Sætersdal. «Vi snakker om livslang læring, men hvor skal den skje? For mange som blir overflødige i det amerikanske arbeidsmarkedet blir det ikke bare for sin industri, men også i sin region. Bønder mister jobben, men det gjør også andre ufaglærte i samme område.»

Hvor mange vil så miste jobben i USA? Rahwan refererer tall som spriker fra OECDs 9 prosent av arbeidstakerne til forskerne Frey og Osbornes 47 prosent. «We don`t have a clue», konkluderte Rahwan i foredraget. Ved avansert statistisk analyse har han derimot forsøkt å estimere hvilken type kompetanse som finnes i ulike bransjer, og i ulike geografiske områder. Foredraget gir en visuell illustrasjon av hvordan det amerikanske arbeidsmarkedet allerede er svært polarisert, både geografisk og i et klasseperspektiv. Du kan se foredraget her (30 minutter).

Les også Jon Arild Johannesen: Framtiden kan gi masseledighet, også i Norge

Se alle foredragene fra MIT-konferansen her

Powered by Labrador CMS