Oljebransjen jubler - og permitterer
I Rogaland går oljebransjen så det griner. I nabofylket Hordaland varsler Aker Solutions om permitteringer. - Folk føler seg lurt, sier klubbformann.
Troen på egen bransje er tilbake i oljenæringen. I oljefylket Rogaland, som ble hardt rammet da oljepris begynte å stupe i 2014, er det nå 2000 ledige oljerelaterte jobber, melder Stavanger Aftenblad.
Behovet for fagfolk er så stort at næringen må jakte etter ansatte i utlandet.
-Tallet på ledige jobber i Rogaland er nå atskillig høyere enn på samme tid i fjor, sier fylkesdirektør Truls Nordahl i NAV til Stavanger Aftenblad.
-Enkelte fagfolk er det vanskelig å få tak i, og vi må rekruttere i utlandet, sier NAV-lederen. Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at oljesektorens forventete investering neste år er på 165,1 milliarder kroner - nesten ni milliarder kroner mer enn årets estimat på 156,3 milliarder kroner.
-Bekrefter optimismen
Mye av jobbene er relatert til utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet vest for Stavanger, et av de største olje- og gassfunnene i norsk oljehistorie.
- Tallene bekrefter en optimisme i Norges desidert viktigste næring, at vi bygger ut nye felt er en investering i fortsatt høy velferd i Norge. Det gir også arbeid til svært mange og sikrer aktivitet langs hele kysten, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.
Skjønt, ikke overalt.
150 fikk permitteringsvarsel
Ansatte ved Aker Solutions på Ågotnes utenfor Bergen ble onsdag informert om at rundt 150 av dem kan bli permittert. I motsetning til kollegene i nabofylket i sør, har Aker Solutions-ansatte få oppdrag på blokken de kommende månedene. Ansatte innen offshore, verksted og kontor blir rammet av permitteringene.
-Vi er de siste som har fått smake nedturen, og de siste som kommer oss opp av bølgedalen. De kontraktene vi har fått, gir oss ikke arbeid før i slutten av 2019, sier Tommy Angeltveit.
Han er klubbleder i Industri Energi i Aker Solutions, og ikke overrasket over permitteringsvarselet.
-Vi i klubben har vært klar over at vi vil gå tom for arbeid. Den andre løsningen, oppsigelser, er verre, sier Angeltveit.
Han sier at oljebransjen er mer preget av sesonger nå enn før.
-Vi har for mye arbeid om sommeren, og for lite arbeid om vinteren. Ideelt skulle vi vært 150-200 mann om sommeren, og 20 om vinteren.
-Folk føler seg lurt
-Hvordan er stemningen i bedriften?
-Folk føler seg litt lurt. I sommer har vi hatt veldig mye å gjøre. De ansatte har jobbet utrolig mye overtid i hele sommer, har sagt ja til å jobbe istedet for å dra på ferie med familie. Så, med en gang det snur, så er det permittering. Vi føler at det utrolig urettferdig, sier Angeltveit.
-Har du forståelse for at det skal kuttes?
-Jeg har forståelse for at en bedrift må drive med overskudd. Men jeg skulle ønske at vi skulle snudd flere steiner. Jeg er også bekymret for rekrutteringen - jeg skjønner det hvis flinke folk søker seg til andre bransjer fordi de er redde for å miste jobbene og. Det gjør at vi bygger ned kompetansen i denne delen av oljeindustrien.
Overkapasitet årsaken
Stine Kildedal-Johannessen, som er pressekontakt i Aker Solutions, sier at årsaken til permitteringsvarselet en en fortsatt utfordrende markedssituasjon.
-Det er vedvarende utfordrende tider for subsea services-industrien, og vi opplever nå en overkapasitet grunnet aktivitetsnedgang, sterk konkurranse og prispress i markedet, skriver hun i en epost.
-Vi håper at markedssituasjonen for subsea tar seg opp i løpet av det neste halvåret, slik at permitteringene blir av moderat varighet, melder pressekontakten. Kildedal-Johannessen forteller at den delen av subsea-næringen som Aker Solutions fokuserer på i sitt anlegg på Ågotnes, fremdeles har utfordringer. Dette til tross for at aktiviteten i andre deler av oljenæringen har tatt seg opp.