Luftambulanse og inhabilitet i Helse Nord
Styreleder gjør vondt verre ved å opptre usedvanlig klønete
Ambulansekrisen i Nord-Norge har nådd riksmediene, først og fremst i Dagens Næringsliv og i NRK. Sentralt i saken står habilitetsspørsmål knyttet til styreleder i Helse Nord, Marianne Telle. (Denne saken i Arbeidsnytt har også vært publisert i nordnorskdebatt.no/Nordlys.no og iFinnmark.no).
Marianne Telle jages fra skanse til skanse. I Dagens Næringsliv lørdag 12. mai kommer det fram at hun satt gjennom flere styremøter der anbudet på ambulansefly var tema, uten å si noe om sine egne bindinger til en av søkerne. Først da beslutningen var tatt, informerte hun.
Marianne Telle leder til daglig et selskap med 26 millioner i omsetning. Et svært lite selskap sammenliknet med de enorme organisasjonene i Helse Nord.
Bedriftskompetanse AS er det vi kaller en pølsebu i konsulentbransjen, et selskap der man tilbyr likt og ulikt av konsulenttjenester, derav også rekruttering. De har sikkert flinke folk, men skrittet fra å være konsulent og leder i et slikt selskap og det å være styreleder for fire sykehus er oppsiktsvekkende stort. Helse Nord har 19 000 ansatte, mens Marianne Telles ledererfaring teller 19 ansatte, ifølge proff.no. Skryteoppdragene på selskapets nettsider teller kunder som Polaria og Centrum Eiendom, ikke akkurat som sykehus i kompleksitet eller størrelse. Bedriftskompetanse er altså typisk for fylket og byen Tromsø; de private selskapene er bitte små, sett i nasjonal målestokk, de offentlige virksomhetene derimot, er store.
Som tidligere headhunter og ansatt i liknende selskaper som Bedriftskompetanse tar det meg et halvt sekund å se dette : Avtalen med Babcock Scandinavian Air Ambulance må ha vært en kjempeavtale for lille Bedriftskompetanse. Det er mulig dette anbudet fra Babkcock lå «langt nede i bunken» for styrelederen i Helse Nord, Marianne Telle. Men for den samme Telle i rollen som daglig leder for Bedriftskompetanse må avtalen ha ligget aller øverst. Nettopp dette gjorde at Marianne Telle var hylende inhabil i Helse Nords behandling av finansieringen.
Det er opplagt at Marianne Telle bør gå av som styreleder. Luftambulansen er avgjørende for befolkningens trygghet, og denne tjenesten er nå i krise. En lammet styreleder på dette området er ingen god styreleder. Men Marianne Telle bør også gå av fordi hun i denne saken har opptrådt så klønete.
Som styreleder i Helse Nord er hun altså død som en sild, og det er bare Bent Høie som fortsatt holder sin hånd over henne. Hvorfor? Jo, fordi han utnevnte henne. Det er vondt å innse at man har utnevnt feil person.
Spørsmålet er hvorfor Bent Høie plutselig fant det for godt å utnevne en tidligere lektor, nå leder i et lite konsulentselskap som styreleder i Helse Nord. Bent Høie er regjeringskollega med Frank Bakke Jensen som er gift med Hilde Sjurelv, og Marianne Telle var forlover i bryllupet deres.
Som headhunter inn mot departementene så jeg på nært hold hvordan styreledere ble utnevnt. Det handlet ofte mer om lojalitet enn om kompetanse. Når lojalitet er avgjørende kan private nettverk bli utslagsgivende.
Hilde Sjurelv var sentral i utformingen av anbudsdokumentene til Babcock, og sitter nå som rekrutteringsansvarlig i samme selskap. Det ble ikke lagt inn løfte om virksomhetsoverdragelse i anbudet. Dersom Babcock hadde gjort dette hadde det ikke blitt noe stort rekrutteringsoppdrag. Da hadde pilotene bare blitt overført til ny virksomhet på sine opprinnelige lønns- og avtalevilkår.
Summa summarum; Bent Høie utnevner en styreleder uten CV for vervet. Denne styrelederen jobber i et selskap som har sterk interesse av at Babcock går av med seieren i anbudsrunden der hun selv sitter i finansieringsposisjon. En av hennes nærmeste venninner (som forlover for i bryllupet til) forhandler detaljene i avtalen.
Små forhold, en liten befolkning i en stor landsdel, gjør slikt samrøre mulig. Det er ikke kritikkverdig. Det kritikkverdige er at aktørene ikke klargjorde sine posisjoner underveis og forholdt seg til dem. Den som bør føle mest ansvar for kaoset er Bent Høie. Han utnevnte Marianne Telle i et styreverv der hun er en opplagt spurv i tranedans.